LOGO
ISO

boom

HOUTSOORTEN ROWI EN ISOPARQUET


UIT HET BREDE SCALA VAN ALLE HOUTSOORTEN PRESENTEREN WIJ U ONZE COLLECTIE. HIERBIJ WILLEN WIJ BENADRUKKEN DAT WIJ OP AANVRAAG OOK ALLE  ANDERE HOUTSOORTEN KUNNEN LEVEREN.Houtsoorten
ALLE ROOD GEKLEURDE OMSCHRIJVINGEN ZITTEN IN STANDAARD COLLECTIE.
ALLE ANDERE HOUTSOORTEN OP AANVRAAG

Afrormosia
Hardheid:
7601 J
Deze houtsoort heeft geelbruin tot donkerbruin nakleurend kernhout. Het spinthout is witgeel. De werking is gering. Het hout heeft een fijne rechtdradige nerf, soms kruisdradig verlopend. Het oppervlak kan met lak, olie of was afgewerkt worden. Leverbaar in tapis, Bourgondisch tapis en mozaïek.
AFZELIA
Hardheid:
8200 J
In de parkethandel worden voornamelijk de Afzelia Douissié (De beste kwaliteit) aangeboden. Dit hout is vers gelegd geel (spinthout) tot donkergeel /roodbruin (kernhout). Afzelia verkleurt naar rood/roodbruin met een oranjegele gloed. In Afzelia kunnen kleine witte kalkstreepjes voorkomen.De inhoudsstof "Afzeline" (deels oplosbaar in water) moet bij afwerking verwijderd worden met ammonia om vlekken te voorkomen. Aanbevolen wordt de vloer met was of olie af te werken. Afwerking met lak wordt alleen aanbevolen wanneer een PU - lak of DD - lak wordt toegepast. Afzelia werkt in geringe mate. Leverbaar in vele uitvoeringen.
BASRALOCUS
Hardheid:
8400 J
Deze duurzame houtsoort kleurt na het leggen naar licht roodbruin en roest - of purperbruin. Naarmate het hout ouder wordt krijgt het een bruinrode gloed. Het hout heeft een middelfijne tot matig grove nerf met soms warrig of kruisdradig verloop. De werking is matig. Zoals met alle donkere houtsoorten wordt aanbevolen af te werken met een PU - lak of DD - lak. Leverbaar in planken, stroken en tapis
BEUKEN, Ongestoomd
Hardheid:
7060 J
Deze populaire houtsoort wordt in vele producten verwerkt zoals meubels, gebruiksvoorwerpen en dergelijke. Als parketvloer wordt deze houtsoort vaak toegepast. Door zijn grote werking moet rekening gehouden worden met lange acclimatiseringtijd voor het leggen en dient na het leggen regelmatig de R.V. van de ruimte waarin de vloer is gelegd gecontroleerd te worden. Ongestoomd beuken varieert in kleur van wit/witgeel tot lichtbruin nakleurend naar middelbruin. Beuken heeft een dichte gelijkmatige structuur. Leverbaar in vele uitvoeringen. Afwerking met lak of olie.
BEUKEN, gestoomd
Hardheid:
7060 J
Gestoomd beuken vertoont minder de neiging tot kromtrekken en scheuren. De kleur na het stomen varieert van roze tot lichtrood. De werking blijft echter groot. Wordt voornamelijk in tapis uitvoering geleverd. Afwerking met lak of olie.
BILINGA
Hardheid:
7250 J
Deze harde tropische houtsoort heeft wit tot bleekgeel spinthout en het kernhout donkert na tot goudbruin of oranjerood. Het heeft een grove, warrige en soms kruisdradige structuur. De werking is groot en het hout moet dus voldoende de tijd krijgen om te acclimatiseren. Wordt voornamelijk als tapis geleverd. Afwerking met lak, olie of was.
CURUPAY
Hardheid:
15700 J
Deze tropische houtsoort is extreem hard en daardoor slecht te vernagelen, voorboren is dus gewenst. Afhankelijk van de afwerking (was, olie of PU- lak) kleurt dit rozerode hout naar rood tot diep bruinrood met bleekrood spinthout. De nerf varieert van decoratief en grillig tot rechtlijnig. Door zijn hardheid wordt Curupay voornamelijk geleverd als planken en massieve stroken. De werking is matig.
CURUPIXA
Hardheid:
7800 J
Curupixa is een tropische houtsoort, welke vers gelegd een roze geelachtige kleur heeft, welke echter snel nadonkert naar geelbruin tot grijsbruin met een roze zweem. Deze houtsoort werkt matig tot gering. Het hout heeft vrijwel geen nerftekening en kern en spinthout verschillen slechts weinig van elkaar. Curupixa is verkrijgbaar in planken, stroken en tapis geleverd. Afwerking met lak, olie of was geeft een fraai resultaat.
EIKEN, Europees.
Hardheid:
6280 J
Deze taaie houtsoort is qua structuur en kwaliteit nogal variabel door de vele verschillende groeigebieden. Frans en Slavonisch eiken zijn kwalitatief de meest betrouwbare. Het spinthout is bleekbruin, kernhout is geel tot donkerbruin. Het heeft een grove nerf met recht draadverloop. Kwartier gezaagd hout vertoont de voor eiken karakteristieke "spiegels" veroorzaakt door de brede stralen. De werking is matig. Eiken laat zich gemakkelijk lakken, oliën of in de was zetten. Ook borstelen en met kleurbeits afwerken is mogelijk. Leverbaar in vele uitvoeringen.
EIKEN, Amerikaans wit
Hardheid:
5700 J
Door de grovere structuur van de nerf en de bruinere kleur is deze niet te combineren met de Europese eik. Hardheid en duurzaamheid liggen wat lager dan zijn Europese neef. De werking is matig. Als vloer wordt de Amerikaanse eik voornamelijk als plank of Bourgondisch tapis geleverd. Afwerking met lak,was of olie.
EIKEN, Amerikaans rood
Hardheid:
5740 J
Door de grovere structuur van de nerf en de roodachtige lichtbruine kleur is deze niet te combineren met de Europese eik. Hardheid en duurzaamheid liggen wat lager dan zijn Europese neef. De werking is matig. Als vloer wordt de Amerikaanse eik voornamelijk als plank of Bourgondisch tapis geleverd. Afwerking met lak,was of olie.
Essen
Hardheid:
6140 J
Deze zeer taaie houtsoort wordt veel gebruikt voor sportvloeren (bowlingbanen) en handgereedschap. Het zeer brede spinthout varieert van wit/vaalgeel tot licht geelbruin. Het hout heeft een grove nerf met een recht, soms golvend draadverloop. De werking is groot. Naadvorming is moeilijk te vermijden. Het hout is goed af te lakken of te oliën. Wasafwerking wordt afgeraden. Leverbaar in vele uitvoeringen.
GRENEN, Frans
Hardheid:
2940 J
Deze zachte naaldhoutsoort heeft lichtrood tot roodachtig kernhout dat sterk contrasteert met het witachtig tot lichtgele spinthout. Ongeloogd hout verkleurt snel naar geel tot donkergeel. Doordat grenen zo zacht is, is het gevoelig voor putten en krassen, ook kunnen droogtescheuren ontstaan ( R.V. in woning dient goed op peil gehouden te worden) De nerf is matig tot grof met grote knoesten. Voornamelijk leverbaar als plankenvloer. Afwerking (mits goed ontvet) met lak, was of olie.
GRENEN, Noords
Hardheid:
2940 J
Afhankelijk van groeigebied is noords grenen iets harder dan Frans grenen. Het kernhout is lichtbruin bij verzagen tot geelbruin/donkerbruin na enkele jaren. Het spinthout is wit tot lichtgeel van kleur. De nerf is matig tot grof met grote knoesten. Voornamelijk leverbaar als plankenvloer. Afwerking (mits goed ontvet) met lak, was of olie.
GUATAMBU
Hardheid:
10600 J
Deze harde houtsoort heeft wit/witgeel kern- en spinthout met soms een vage groenige waas. Dit hout wordt ook gebruikt als vervanger voor hard white maple. De recht-, soms kruisdradige nerf is zeer gelijkmatig van structuur. Door de grote werking is verlijmen en vernagelen aan te bevelen. Leverbaar als tapis en Bourgondisch tapis. Afwerking met lak of olie.
HEVEA RUBBERWOOD ESBEA RUBEA
Hardheid:
5600 J
Rubberwood laat zich zowel met de hand als machinaal redelijk goed zagen en schaven. De in het hout aanwezige latexresten kunnen zich aan de zaag vastzetten. Deze moet daarom regelmatig worden schoongemaakt. Voorkomend trekhout kan een wollig oppervlak veroorzaken dat na goed schuren glad kan worden afgewerkt. Rubberwood wordt probleemloos gevingerlast en gelamineerd om grotere lengten en dikten te krijgen.
JATOBA
Hardheid:
10400 J
Jatoba valt op door zijn rustige nerf en kan glad afgewerkt worden. Wanneer het hout gelakt wordt krijgt het een satijnachtig glad uiterlijk. Het kernhout is vleeskleurig bij plaatsing, verkleurend naar roodbruin met soms donkere strepen. Het brede spinthout is grijs tot bruingrijs. Aanbevolen wordt de vloer af te werken met was of olie. Indien aflakken noodzakelijk is wordt een PU - lak geadviseerd. Verkrijgbaar als tapisstrook, plank en lamelparket. De werking is matig.
KAMBALA
Hardheid:
5600 J
Deze houtsoort wordt vaak ten onrechte afro - teak genoemd door de sterke gelijkenis met teak. Vers gelegd hout is lichtgelig tot geelbruin van kleur. Indien deze houtsoort met een watergedragen lak wordt afgewerkt vertraagt dit het nadonkeren naar goudbruin tot donkerbruin. Het spinthout blijft altijd lichter. Kambala heeft een matig grove nerf met een recht, soms golvend draadverloop. Aanbevolen afwerking was of olie. Inhoudsstoffen in Kambala vertragen het opdrogen van de impregneerlaag bij was afwerking. De afwerking van kambala moet derhalve met de nodige zorg worden uitgevoerd. Leverbaar in vele uitvoeringen. De werking van kambala is gering.
KEMBANG SEMANGKOK
Hardheid:
5070 J
Kembang semangkok is een houtsoort welke enigszins qua kleur en structuur aan Europees Eiken doet denken. De kleur varieert van lichtgeel/lichtbruin tot geelbruin. Het spinthout is iets lichter van kleur en nauwelijks van het kernhout te onderscheiden. Het hout laat zich gemakkelijk verwerken en is goed af te werken met lak, olie of was. Leverbaar in diverse uitvoeringen, maar voor namelijk als tapisstrook.
KEMPAS
Hardheid:
7610 J
Deze houtsoort varieert in kleur van geelrood/rozerood (wanneer het vers is gelegd) tot donkerrood/bruinrood wanneer het ouder wordt. Het hout is een weinig werkende houtsoort. De nerf varieert van rechtdradig tot kruisdradig. Het lichte bleekgele spinthout blijft lang licht van kleur en donkert slechts langzaam na. Kempas is gemakkelijk te verwerken en af te werken met lak of olie. Kempas is voornamelijk verkrijgbaar als lamelparket en massieve plank.
KEROEWING
Hardheid:
5830 J
Het aanbod op de markt verschilt nogal in kwaliteit, harsafscheiding, gewicht en kleur. Het is daarom zaak u niet te laten leiden door "goedkope" aanbiedingen. Het kernhout is licht tot donker roodbruin, het spinthout is grijsbruin. Het hout heeft een matig grove nerf met een recht / kruisdraadverloop. Het hout dient goed gedroogd te zijn om nakrimpen te voorkomen. Keroewing is uitermate duurzaam en goed af te werken met lak of olie.
KERSEN
Hardheid:
4630 J
Kersen, meestal van Amerikaanse afkomst, is een zachte houtsoort. Zoals bij veel zachtere houtsoorten is de kans op krasjes en deukjes in het hout reëel aanwezig. De kleur varieert van, vers gelegd, lichtbruin/rozebruin tot roodbruin en middenbruin na enkele jaren. Het spinthout toont duidelijk flets en lichter dan het kernhout. Amerikaans kersen heeft soms zwarte gomstrepen in het hout lopen. De houtsoort kan goed afgewerkt worden met lak, olie of was.
LAPACHO
Hardheid:
11600 J
De kleur van deze extreem harde houtsoort varieert van groenbruin (kernhout) tot geelgrijs (spinthout).Lapacho heeft een vrij gelijkmatige structuur met soms uitgesproken tekening. Het hout bevat de inhoudstof lapachol die op het oppervlak zichtbaar is. De lapachol kleurt in reactie met ammoniak rood. Voor de afwerking dient de vloer afgenomen te worden met een verdunde ammoniakoplossing. Hierdoor verkrijgt de vloer een bruinere uitstraling, waarna deze met lak, olie of was kan worden afgewerkt. Lapacho is leverbaar als plank, tapis of massieve strook.
LARIKS
Hardheid:
2800 J
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout varieert van lichtgeelbruin ( Siberisch lariks) tot rozeroodachtig bruin. Het spinthout is duidelijk te onderscheiden van het kernhout en is geelachtig tot vuilwit. Door de duidelijk zichtbare jaarringen is de nerf duidelijk zichtbaar. Van de naaldhoutsoorten is lariks de hardste. Lariks is goed te zagen, hoewel hars in het hout kan gaan kleven aan het zaagblad. Het hout is goed af te werken met lak, olie of was. Lariks wordt voornamelijk aangeboden als plank.
MAPLE,hard/white
Hardheid:
6460 J
Maple is witgelig van kleur met een scherp aftekening van de rozige nerf welke vrij warrig van draad is. Zoals alle lichte houtsoorten vergeelt Maple op den duur onder invloed van daglicht. Afwerking met een blanke heldere lak geeft een fraai zijdeachtig resultaat, olieafwerking is ( mits vakkundig aangebracht) eveneens mogelijk. Hard white Maple is een "nerveuze" houtsoort, wat inhoudt dat naadvorming bij uitzetten van vloerdelen voor lief dient genomen te worden. Maple is in vele uitvoeringen verkrijgbaar.
MAPLE, brown/soft
Hardheid:
3120 J
Door zuidelijker groeigebied is soft of brown Maple veel zachter ( 25 % minder hard dan hard Maple), daarnaast is soft Maple bruinroze van kleur. Ook hier is de nerf warrig van draad. Afwerking met lak geeft het fraaiste resultaat. Soft white Maple is moeilijk verkrijgbaar en heeft m.b.t. de werking dezelfde nadelen. Verkrijgbaar in plank, lamel en tapis-uitvoering.
MERBAU
Hardheid:
6700 J
De kleur van vers Merbau is geel tot donkerbruin, dit donkert vrij snel na onder invloed van UV licht naar bruin tot donkerroodbruin. Op langere termijn verdwijnen de grote kleurcontrasten in de lichte en donkere delen. Afhankelijk van het groeigebied zijn er soms geelwitte stipjes in het hout zichtbaar. Deze stipjes zijn zouten welke de boom opslaat in de houtcellen. De draad van het hout is recht tot kruisdradig. Deze zware, harde houtsoort laat zich goed verwerken tot planken, stroken, lamelparket of tapis. De werking van Merbau is gering te noemen. Wij bevelen een afwerking met was of olie aan, hoewel het ook mogelijk is de vloer met lak af te werken.
MUTENYE
Hardheid:
10250 J
De tekening van Mutenye is zeer opvallend. Het hout heeft een sterke nerftekening variërend van geelbruin tot donkerbruin met donkere strepen. Vanwege het sterke streperige karakter werd het ook wel (onterecht) tigerwood genoemd. Deze middelmatig werkende houtsoort wordt veel als tapisvloer geleverd. De werking wordt dan door de verlijming en vernageling tegengegaan.
PADOEK
Hardheid:
6860 J
Padoek heeft, vers gezaagd en onafgewerkt, een opvallende fel rozerode kleur, welke verdwijnt na afwerking en zich verdiept naar donkerrood en zwartbruin. De splinters van Padoek geven door hun inhoudstoffen bij verwonding flinke ontstekingen. De doe-het-zelvers zijn dus gewaarschuwd. Deze houtsoort mag niet gecombineerd worden met andere lichtgekleurde houtsoorten in verband met het zgn. "bloeden" van Padoek. Wordt voornamelijk als tapisvloer geleverd.
PALISSANDER
Hardheid:
12100 J
Deze extreem harde houtsoort is uiterst zeldzaam als vloer en wordt vaker verwerkt in meubels, houtsnijwerk en dergelijke. Palissander is roodachtig paars tot bijna zwart, vaak zeer wisselend binnen één partij hout. De tekening is opvallend golvend en gevlamd. Deze houtsoort is soms te krijgen als lamelparket.
PANGA PANGA
Hardheid:
7260 J
Panga panga is sterk verwant aan wengé, zo sterk zelfs dan beide houtsoorten door elkaar gebruikt worden zonder dat de verschillen zichtbaar worden. Deze houtsoort is lichtbruin tot donkerbruin met een fijne streep. Na jaren wordt een vloer egaal bruin met lichtgekleurde nerf. Panga panga heeft soms gelige stoffen in de poriën waardoor er gelige streepjes in het parket kunnen voorkomen. Wengé heeft dit niet. Panga panga wordt vaak als decoratiebies in traditionele vloeren gebruikt. Als vloer is er te weinig hout op de markt leverbaar.
PARAISO
Hardheid:
3550 J
Deze Zuid-Amerikaanse houtsoort is vers gelegd licht rozebruin tot geelbruin, na verloop van tijd verkleurt de vloer naar egaal geelbruin tot bruin. De nerf is warrig met veel bruine noestjes en pitjes. Afwerking met lak, olie of was.
PURPERHART
Hardheid:
11400 J
Purperhart wordt voornamelijk gebruikt als decoratiebies of inlegwerk in traditionele tapisvloeren. Dit hout heeft een paarsblauwe kleur wanner het wordt afgewerkt met lak of olie.
ROBINIA
Hardheid:
7550 J
Robinia is het duurzaamste hout dat in ons klimaat groeit. Deze houtsoort is sterk in opkomst als hout voor tuinmeubelen, vlonders en planken. Buiten vergrijst de Robinia snel, maar binnen verkleurt het van geelgroen tot bruingroen naar licht goudbruin. Hout van oudere bomen (zeldzaam) vertoont soms zwarte aderstrepen. Het is een middelmatig tot sterk werkende houtsoort en is te leveren in planken en (soms) tapis. Afwerking kan met lak, was of olie. Beitsen wordt niet aanbevolen.
ROBIJNHOUT
Hardheid:
7800 J
Deze tropische houtsoort wordt vaak verward met het Europese Robinia (zie boven). Robijnhout eigenlijk een foutieve benaming voor de houtsoort Curupixa. Zie voor verdere informatie onder Curupixa.
SUCUPIRA
Hardheid:
3020 J
Vers gelegd heeft Sucupira een bruine tot donkerbruine kleur met af en toe wat gelig spinthout. De kleur wordt naar mate dat het langer ligt wat lichter. De rustige maar mooie tekening van het hout is vrij onopvallend. Afgelakt geeft het hout een mooi satijnachtige glans. Sucupira is leverbaar als stroken en tapisvloer.
TEAK
Hardheid:
4450 J
Afhankelijk van het groeigebied is Teak lichtbruin tot goudbruin met zwarte aders in droge gebieden zoals India en egaler donkerbruin in Birma. Geoliede Teakvloeren zijn, mits deskundig gelegd, uitstekend geschikt voor vochtige ruimten. Onafgewerkt Teak wordt (buiten) vaalgrijs.
WENGÉ
Hardheid:
10600 J
Een nieuw gelegde parketvloer van Wengé is geelbruin tot middenbruin van kleur. Na afwerking met was, of olie ( lak wordt afgeraden) donkert de vloer al snel op naar donkerbruin tot zwartbruin. Na jaren wordt de vloer weer geleidelijk lichter naar middenbruin. De nerf van Wengé is grof te noemen en Dosse gezaagd hout vaak sterk bruinzwart gevlamd.
YBYRARO
Hardheid:
7700 J
De Oudnederlandse benaming Zalmhout maakt duidelijk dat deze houtsoort rozebruin van kleur is. Na verloop van jaren wordt de houtkleur steeds donkerder naar bruin toe. Het kernhout is fraai getekend met kleine pitjes of noestjes. Ybyraro wordt geleverd als massieve strook, plank of tapisstrook. Afwerking is mogelijk met was, olie of lak. Bij de laatste is een P.U.lak aan te bevelen.